Tratament Endodontic
Tratamentul endodontic, cunoscut și ca „tratament de canal” sau „scoaterea nervului”, este cea mai populară intervenție stomatologică, absolut necesară salvării dinților în cazuri extreme de infecție.

Ce este un tratament endodontic și în ce constă?
Când este nevoie de un tratament endodontic?
Dacă experimentați oricare din simptomele de mai jos, vă recomandăm să vă adresați medicului dentist:
- Apariția bruscă a durerii
- Sensibilitate prelungită la cald sau rece
- Modificarea culorii dintelui
- Sensibilitatea și modificarea formei țesuturilor moi din vecinătatea dintelui
- Apariția unei fistule din care curge puroi
- Mobilitatea anormală a unui dinte, durere la mușcătură etc.
Indiferent de natura agentului dăunător (microbian, termic, chimic), pulpa dentară se va apăra împotriva acestuia printr-o reacție de apărare a țesutului numită inflamație (pulpită dentară).


Cum se desfășoară un tratament endodontic?
Un tratament endodontic corect se desfășoară pe parcursul mai multor etape, sub anestezie locală:
- Indepărtarea pulpei dentare atât din camera pulpară, cât și de pe canalele radiculare;
- Curățarea, dezinfecția și prepararea camerei pulpare și a canalelor radiculare cu ace endodontice specifice și soluții de irigare;
- O medicație specifică poate fi plasată pe canalele radiculare pentru câteva săptămâni. Aceasta este o etapă opțională și este cu atât mai importantă cu cât infecția pulpară este mai severă;
- Ultima etapă a oricărui tratament endodontic este obturația de canal. Această procedură presupune sigilarea canalelor radiculare cu materiale de obturație specifice.
ÎNTREBĂRI / RĂSPUNSURI
Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa dintelui (interiorul său) se inflamează. Această pulpă conține nervi și vase de sânge care au rolul de a ține dinții vii. Tratamentul de canal presupune curățarea canalelor din dinte pentru a îndepărta infecția (și durerea pe care o resimțiți).
Pulpa dentară se inflamează fie din cauza cariilor avansate, netratate la timp, fie din cauza unei traume (lovituri) la nivelul danturii.
- Durere ascuțită și intensă în zona dinților, greu de identificat pe care dinte anume se află
- Durere ascuțită în dinte când mușcați sau când strângeți din dinți
- Durere ce persistă după ce consumați alimente ori băuturi calde ori reci
- Senzație de presiune și durere surdă în dinte
- Gingiile inflamate.
Tratamentul de canal implică îndepărtarea pulpei infectate din interiorul dintelui, curățarea și sigilarea canalelor radiculare pentru a preveni reinfecția.
Tratamentul de canal este necesar pentru a salva un dinte care are carii profunde, infecții sau inflamații ale pulpei dentare.
Procedura se efectuează sub anestezie locală, astfel încât durerea este minimă. Disconfortul postoperator este de obicei redus și gestionabil cu analgezice.
Durata procedurii variază, dar în general, tratamentul de canal poate fi finalizat într-o singură vizită de una până la două ore.
După tratament, dintele poate fi sensibil pentru câteva zile. Este important să urmați instrucțiunile medicului dentist pentru a asigura vindecarea corectă și succesul pe termen lung al tratamentului.