Tratament Endodontic

Tratamentul endodontic, cunoscut și ca „tratament de canal” sau „scoaterea nervului”, este cea mai populară intervenție stomatologică, absolut necesară salvării dinților în cazuri extreme de infecție.

Ce este un tratament endodontic și în ce constă?

Pentru a înțelege de ce este important un tratament endodontic, este necesar să aflăm ce este, de fapt, pulpa dentară. În interiorul fiecărui dinte, sub smalț și dentină, se găsește pulpa dentară, un țesut conjunctiv de consistență moale, alcătuit din celule, fibre și substanță fundamentală, vase sanguine și limfatice, precum și fibre nervoase. Spațiul care adăpostește acest țesut moale se numește cameră pulpară, iar prelungirile sale de-a lungul rădăcinilor se numesc canale radiculare. Pulpa dentară are numeroase funcții complexe, precum funcția de formare a dentinei, funcția nutritivă necesară vitalității dintelui, funcția de protecție (trimiterea de stimuli) și funcția de apărare (inflamația), astfel că tratarea interiorului dintelui este vitală pentru sănătatea noastră orală.
Un tratament endodontic urmărește să elimine țesutul inflamat sau infectat, să curețe și să dezinfecteze toți pereții camerei pulpare și ai canalelor radiculare care au venit în contact cu țesutul bolnav și, în final, să obtureze (să umple) canalele radiculare cu materiale speciale, astfel încât bacteriile să nu mai aibă spațiu în care să se dezvolte. Scopul principal al acestui tratament este de a crea un mediu steril în interiorul dintelui, astfel încât țesuturile înconjurătoare care au fost afectate să se poată vindeca, iar dintele să poată fi folosit în continuare corespunzător.

Când este nevoie de un tratament endodontic?

Dacă experimentați oricare din simptomele de mai jos, vă recomandăm să vă adresați medicului dentist:

  • Apariția bruscă a durerii
  • Sensibilitate prelungită la cald sau rece
  • Modificarea culorii dintelui
  • Sensibilitatea și modificarea formei țesuturilor moi din vecinătatea dintelui
  • Apariția unei fistule din care curge puroi
  • Mobilitatea anormală a unui dinte, durere la mușcătură etc.

Indiferent de natura agentului dăunător (microbian, termic, chimic), pulpa dentară se va apăra împotriva acestuia printr-o reacție de apărare a țesutului numită inflamație (pulpită dentară).

Cum se desfășoară un tratament endodontic?

Un tratament endodontic corect se desfășoară pe parcursul mai multor etape, sub anestezie locală:

  • Indepărtarea pulpei dentare atât din camera pulpară, cât și de pe canalele radiculare;
  • Curățarea, dezinfecția și prepararea camerei pulpare și a canalelor radiculare cu ace endodontice specifice și soluții de irigare;
  • O medicație specifică poate fi plasată pe canalele radiculare pentru câteva săptămâni. Aceasta este o etapă opțională și este cu atât mai importantă cu cât infecția pulpară este mai severă;
  • Ultima etapă a oricărui tratament endodontic este obturația de canal. Această procedură presupune sigilarea canalelor radiculare cu materiale de obturație specifice.
FAQ

ÎNTREBĂRI / RĂSPUNSURI

Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa dintelui (interiorul său) se inflamează. Această pulpă conține nervi și vase de sânge care au rolul de a ține dinții vii. Tratamentul de canal presupune curățarea canalelor din dinte pentru a îndepărta infecția (și durerea pe care o resimțiți).