Implanturi Dentare
Implantul dentar este cea mai bună soluție pentru reconstrucția unui dinte lipsă sau pentru înlocuirea unui dinte care nu mai poate fi salvat.

Ce este un implant dentar?
Implantul dentar este un dispozitiv medical utilizat pentru a înlocui dintele lipsă. Acesta constă într-un șurub metalic, de obicei din titan, care este inserat în osul maxilarului și servește ca suport pentru o coroană dentară, un pod dentar sau o proteză.
În prima fază, este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a plasa implantul dentar în interiorul osului maxilar. Integrarea implantului în organism se face printr-un proces numit osteointegrare, prin care implantul dentar va forma o legătură strânsă cu osul maxilar. Osteointegrarea are nevoie de o perioadă de timp cuprinsă între 3 și 6 luni.
După perioada de vindecare, un dispozitiv protetic este atașat implantului osos. Acest dispozitiv se numește bont artificial sau capă de transfer. Bonturile artificiale vor susține lucrarea protetică (coroană, punte, proteză) proiectată.
De ce este importantă înlocuirea cât mai rapidă a dinților lipsă?
În urma extracțiilor dentare (pierderii dinților), în cavitatea bucală se vor forma mai multe spații caracterizate prin lipsa unităților dentare. Acestea se numesc spații edentate. Dacă nu sunt restaurate la timp prin lucrări dentare, în jurul acestor spații se vor produce modificări ireversibile cu un efect negativ asupra sănătății bucale.
În urma unei extracții dentare se pot produce următoarele modificări:
- Dinții antagoniști sau opuși vor migra vertical înspre locul extracției. Această migrare se produce până când dintele atinge gingia opusă sau un alt obstacol situat pe traiect.
- Dinții vecini se vor înclina spre spațiul edentat sau, după caz, vor migra cu tot corpul, micșorând cu mult această breșă.
Aceste modificări duc la afectarea gravă a funcțiilor aparatului dentar: masticația, estetica și fonația. Mai mult, dinții care au migrat pot suferi afecțiuni parodontale sau carii de colet. Spațiul necesar confecționării lucrării dentare se poate diminua sau poate dispărea de tot. Orice lucrare protetică (inclusiv lucrările pe implanturi) are nevoie de un spațiu suficient astfel încât dinții artificiali să poată fi modelați adecvat.
După trecerea unei anumite perioade de timp, se poate ajunge la situații care necesită tratamente preliminare complicate (și, de multe ori, extrem de scumpe) sau efectuarea unor lucrări dentare de compromis, cu calități masticatorii și estetice nesigure. Sunt multe cazuri în care nu se mai pot confecționa lucrări dentare din cauza lipsei spațiului.
Odată ce breșa edentată este restaurată printr-o lucrare dentară, migrarea dinților se oprește.


Ce tipuri de implanturi dentare utilizăm?
Specialiștii noștri folosesc implanturi dentare de top, de cea mai bună calitate, 100% biocompatibile, astfel încât să se integreze perfect în organism:
- Implant dentar Dentium (SUA + Coreea de Sud)
- Implant dentar Bredent (Germania)
- Implant dentar Straumann (Elveția)
ÎNTREBĂRI / RĂSPUNSURI
Orice persoană care are unul sau mai mulți dinți lipsă și o stare generală de sănătate bună poate fi un candidat pentru implanturi dentare. Este esențial să existe suficientă masă osoasă în maxilar pentru a susține implantul, iar pacientul trebuie să aibă o igienă orală bună.
Implanturile dentare oferă o soluție permanentă pentru înlocuirea dinților lipsă. Acestea oferă o stabilitate superioară față de protezele mobile, menținând funcția naturală a dinților și prevenind pierderea osoasă în maxilar.
Procedura implică inițial inserarea chirurgicală a implantului în osul maxilarului, urmată de o perioadă de vindecare. După integrarea completă a implantului, o coroană, un pod sau o proteză este atașată la implant.
Majoritatea pacienților raportează un disconfort minim în timpul procedurii, deoarece aceasta se face sub anestezie locală. După procedură, pot apărea umflături și disconfort moderat, care pot fi gestionate cu analgezice obișnuite.
Implanturile dentare trebuie îngrijite la fel ca dinții naturali: periaj de două ori pe zi, folosirea aței dentare și vizite regulate la dentist. Este important să se evite fumatul și alimentele dure care ar putea deteriora implantul.