Detartraj Profesional

Detartrajul profesional este o procedură stomatologică prin care se îndepărtează tartrul (piatra dentară) și placa bacteriană de pe suprafața dinților. Tartrul este un depozit dur care se formează atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată eficient prin periaj și ață dentară și se mineralizează în timp. Detartrajul ajută la prevenirea afecțiunilor gingivale, cum ar fi gingivita și parodontita, și contribuie la menținerea sănătății orale.

Ce este tartrul?

În timp ce placa bacteriană (resturi alimentare) și colorațiile pot fi îndepărtate printr-un periaj corect efectuat, tartrul (care reprezintă placa bacteriană mineralizată) nu poate fi îndepărtat decât prin mijloace profesionale. Pe lângă igienizarea necorespunzătoare, la formarea tartrului contribuie și factori precum cantitatea de salivă sau conținutul de minerale din alimentele consumate.

Consumul unui volum mare de lichide determină producerea unei cantități mai mari de salivă, care ajută la indepărtarea în mod natural a particulelor alimentare depuse temporar pe dinți. Unele alimente pot să conțină o cantitate mai mare de substanțe minerale care se depun mai ușor pe dinți. Însă cea mai des înâlnită cauza a apariției tartrului este igienizarea necorespunzătoare, adică periajul incorect.

Odată depus pe suprafața dentară, tartrul reprezintă mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor ce sunt responsabile pentru apariția bolilor gingivale. Mai mult decât atât, dinții acoperiți de tartru nu mai pot fi curățați corespunzător și devin astfel predispuși la carii. Tartrul se depune atât pe dinții naturali, cât și pe obturații (plombe), punți dentare, proteze sau aparate ortodontice, inflamează gingiile și poate produce gingivite și parodontite. 

Tartrul dentar poate fi localizat în mai multe zone ale dinților și gingiilor. În funcție de locul de formare, se disting două tipuri principale de tartru:

  • Tartru supragingival – este localizat pe suprafața dinților, deasupra nivelului gingiei. Acesta poate fi văzut de obicei ca o depunere alb-gălbuie sau maronie, în special pe dinții frontali și cei din partea de sus a gurii.
  • Tartru subgingival – este localizat sub nivelul gingiei, adică într-un loc invizibil ochiului liber. Acest tip de tartru se formează atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată prin periaj dentar și ajunge să se acumuleze sub gingie. Tartrul subgingival poate duce la inflamarea gingiei și în timp la retragerea acesteia și dezgolirea rădăcinii dintelui. Dacă tartrul rămâne depus pe dinți o perioadă de câteva luni, există riscul apariției unei carii. De asemenea, este posibil să apară o respirație urât mirositoare din cauza resturilor alimentare.

În Clinica Doctor White detartrajul profesional se realizează în trei etape:

1. Igienizarea dentară cu ultrasunet

Medicul stomatolog folosește un aparat cu ultrasunet pentru a îndepărta cele mai dure depuneri – tartrul. Această procedură este nedureroasă, dar dacă există hipersensibilitate a smalțului, se folosește anestezie locală pentru a preveni disconfortul. Aparatele cu ultrasunet efectuează vibrații mecanice cu o frecvență foarte înaltă, aceste vibratii distrug depozitele de tartru, iar jetul de apă care însoțește aceste vibrații, îndepărtează resturile rămase în urma spargerii depozitelor de tartru, și are rolul de calmant pentru gingii.

Rezultatul detartrajului este o suprafață netedă și mai ușor de curățat în viitor.

2. Air Flow dentar

Air Flow-ul este o procedură stomatologică prin care dinții sunt curățați de orice pete. După curățarea cu Air Flow apare un ușor efect de albire și strălucire a dinților. Procedura este efectuată cu ajutorul unui aparat care pulverizează cu viteză mare o substanță specială pe suprafața dinților. Aceasta conține cristale de carbonat de sodiu, care curăță smalțul dinților de pete sau alte depuneri ce nu au putut fi îndepărtate cu ajutorul detartrajului și periajului profesional, având un gust plăcut de fructe.
Air Flow-ul nu afectează smalțul dinților și nu creează abraziune sau sensibilitate dentară. Este recomandat pentru oricine dorește să beneficieze de o curățare profesională a dinților. Pentru pacienții care poartă aparat dentar aceasta este uneori singura metodă de îndepărtare a plăcii bacteriene și a petelor. Medicii recomandă curățarea cu Air Flow a dinților la fiecare 6 luni, după efectuarea în prealabil a detartrajului și periajului profesional. Îndepărtarea integrală a tartrului și a petelor de pe dinți garantează evitarea apariției cariilor și păstrarea sănătății dentare pe termen lung. 

3. Lustruirea dinților

A treia etapă a periajului pe dinți presupune lustruirea dinților. Medicul stomatolog va lustrui dinții cu un instrument de periaj electric și pastă de dinți. După lustruirea dinților, medicul va efectua și curățarea interdentară, pentru a ajunge în locurile greu accesibile. Procesul de lustruire a dinților la sfârșitul detartrajului profesional implică utilizarea nu numai a uneltelor, ci și a pastelor de mai multe tipuri, cu grade diferite de abraziune. Pe lângă particulele abrazive, pestele de lustruit conțin elemente care sunt implicate în întărirea dinților.

Cine are nevoie de curățarea dinților profesională?

Procedura de curățare a dinților profesională este necesară pentru toate persoanele care doresc să mențină sănătatea propriilor dinți.

În ce cazuri trebuie sa vă programați la o curățare?

  • Când aveți respirație urât mirositoare persistentă
  • Dacă ați observat pete pigmentate pe smalț care pot fi provocate de la fumat, cafea sau alte produse de colorare
  • Înainte de a se pune aparatul dentar sau implanturile dentare
  • Înainte de tratamentul terapeutic (caria incipientă uneori poate fi observată numai după îndepărtarea plăcii dentare)
  • Pentru prevenirea bolilor parodontale (placa bacteriană provoacă dezvoltarea proceselor parodontale patologice)
  • În cazul sangerărilor gingivale
  • Înainte de instalarea lucrărilor protetice
  • Înainte și după tratamentul ortodontic
FAQ

ÎNTREBĂRI / RĂSPUNSURI

Detartrajul profesional este o procedură stomatologică prin care se îndepărtează tartrul (depozitele dure de pe dinți) și placa bacteriană care nu pot fi eliminate doar prin periaj zilnic. Aceasta ajută la prevenirea gingivitei, parodontitei și altor probleme dentare.